Ze paste zeker bij wat ik nodig had

Sonja Zantinge doula Dedemsvaart, zwangerschap- en geboortecoach in Overijssel, Drenthe, Twente, Friesland en Gelderland.

Er kwam een spannende tijd aan

Wat een verrassing, toen ik erachter kwam dat ik toch opnieuw zwanger was. Een verrassing waar ik erg blij mee was, maar die ook mijn wereld behoorlijk op de kop zette. En dat juist op een moment dat de wereld zelf ook op z’n kop stond. Mijn positieve uitslag viel gelijk met de eerste dag van de lockdown in verband met de coronapandemie. Ik moest eerst maar eens laten bezinken dat ik inderdaad een positieve test had.

Dat betekende dat er een spannende tijd aankwam. Ik had al drie keer eerder een positieve test gehad, maar geen positief verloop van de zwangerschap. 2 keer eindigde de zwangerschap in een miskraam, en 1 keer bleek ik een molazwangerschap te hebben. Nu was het vooral eerst de eerste echo afwachten om te kijken of er een kans in zat dat deze zwangerschap goed zou verlopen. Voor mij stond als een paal boven water dat ik ook deze bevalling met een doula zou doen, net zoals mijn tweede bevalling. Helaas was de doula die ik toen had niet beschikbaar, en via via ben ik uiteindelijk bij Sonja uitgekomen.

Eerlijke hart-tot-hart gesprekken

Eigenlijk meteen vanaf het allereerste contact was er een stukje chemie. Het contact verliep fijn. Ondanks dat ik haar nog nooit ontmoet had, kwam zij als een zeer warm persoon op mij over. Ik mocht toen al wat moeilijke vragen bij haar neerleggen en al gauw kwam ik tot de ontdekking dat zij goed leek te passen bij wat ik nodig had aan begeleiding voor deze zwangerschap. Ik zeg “leek”, omdat je dat eigenlijk pas zeker weet wanneer je met elkaar in zee gaat. Nou, ik kan zeggen dat, achteraf bekeken, ze zeer zeker paste bij wat ik nodig had en Sonja echt als boei heeft gefunctioneerd tijdens mijn zwangerschap.

Dit was een roerige zwangerschap, omdat ik met psychische klachten liep en de zwangerschap zowel fysiek als mentaal best heel pittig waren. Sonja stond dag en nacht klaar met bemoedigingen en bereidheid om mij te helpen. Ze wist dat voor mij de vertrouwensband met een doula erg belangrijk was, om haar bij de bevalling te kunnen hebben, en daar investeerde ze in. Dat vond ik heel bijzonder, zeker gezien de korte tijd dat je met elkaar optrekt en je ook weet dat naderhand de relatie ook weer van voorbijgaande aard is. Eerlijke hart-tot-hart gesprekken over moeilijke dingen omtrent zwangerschap, bevalling en trauma. Ze ging ze samen met mij aan. Ik voelde me gezien door haar.

Mooier en intiemer had ik niet durven dromen

Naarmate de uitgerekende datum dichterbij kwam, intensiveerde het contact. En toen was die datum voorbij. Een week langer moest ik wachten, maar toen diende meneertje zich eindelijk aan.

 

Sonja’s aanwezigheid tijdens de bevalling was gewenst, en heel natuurlijk. Ze liet mij in alles in mijn waarde en reikte uit naar mij wanneer haar hart dat haar ingaf. Ze was als een moeder, die mooi afgestemd is op de behoefte van haar dochter. Ik vond het een wonderlijke en bijzondere ervaring.

 

De bevalling verliep erg anders dan ik me van tevoren had voorgesteld. Maar mooier en intiemer had ik niet durven dromen. Ik beviel in het ziekenhuis, in een bad, met mijn eigen verloskundige en Sonja erbij. Zij zaten op een kleine afstand en hielden ons in de gaten, terwijl mijn man en ik samen het bevallingsproces doormaakten. De bevalling verliep zeer voorspoedig en algauw had ik volledige ontsluiting en mocht ik mijn kind baren.

Ik voelde mij enorm gesteund

Maar toen gebeurde er dan ook van alles. De placenta wilde niet echt goed komen en ik verloor veel bloed. Een situatie die veel angst en paniek had kunnen veroorzaken. Maar ik voelde me zo enorm gesteund door de mensen om mij heen, en de rustige aanwezigheid van Sonja. Zij week niet van mijn zijde en bleef mij moed inpraten. Ook hielp zij mij om mijn focus vooral bij mijn kindje te houden, waardoor ik ook rustig bleef.

Pas op het moment dat ik weer helemaal stabiel was, een paar uur later, is Sonja vertrokken.

 

Al met al kijk ik dus terug op een hele prettige bevalling, ondanks het tweede deel van de bevalling.

 

Ook het natraject met Sonja vond ik erg prettig. Het contact was niet plotsklaps over. Ik mocht nog steeds mailen en appen en bellen over dingen die er gebeurden. Ze kwam langs om de bevalling na te bespreken. Een moment wat ik ook heel kostbaar vond.

 

Lieve Sonja, jij kent mijn (ons) verhaal. Je maakt er zelf deel van uit, en je weet dat deze woorden maar een glimps geven van onze ervaring met jou. Ik hoop dat dit genoeg is voor anderen om ervan overtuigd te raken dat jij een zeer vakkundige doula bent, met een hart voor de (aanstaande) moeder en baby (én vader niet te vergeten). Dank voor wie jij bent! Mooi mens 😄❤️

 

Tessa en WJ