Bevalbad: 3 GROTE voordelen

Gepubliceerd op 26 april 2020 om 10:10

''De keuzevrijheid in hoe je weeën op te vangen te bevallen, en dan kunnen kiezen voor het bevalbad dat klaar staat: dat vinden veel moeders fijn.  En de baby's en papa's? Ook!

Doula Sonja Zantinge bevallen in bad, verhuur bevalbad Overijssel  Drenthe Twente Friesland bevalbad huren omgeving Zwolle

Leestijd: 2 minuten

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: 

Als je je opties niet kent, heb je ze niet.

Steeds meer mama's willen wel al hun opties weten. En zo informeren ze zich goed, en kiezen ze steeds vaker voor een bevalbad. Zodat ze opties hebben. En de drie grootste voordelen van een bevalbad? Die lees je in dit blog. En ook over de bevalbadopties in het ziekenhuis.

Waar wordt het kindje geboren? 

Soms vangt de moeder zelf haar kindje op, de vader die er tegenover in zit of de verloskundige. Soms wordt het laatste stukje van de bevalling buiten bad gedaan. Op een baarkruk, liggend op bed, op handen en knieën of..  zoals hier bij papa op schoot!

Er zijn ook prachtige geboortefilmpjes te vinden op Youtube over bevallen in bad. Heb je die wel eens gezien?
Kijk eens hier hoe Jim wordt geboren in het water, oh..

Voordeel 1: knuffel- en pijnstillende hormonen 

Doula Sonja Zantinge bevallen in bad, verhuur bevalbad Overijssel  Drenthe Twente Friesland bevalbad huren omgeving Zwolle

De warmte van het water ontspant je en dit komt ten goede aan met name 2 hormonen in je lichaam die je helpen en toenemen: het knuffelhormoon oxytocine en het pijnstillend hormoon endorfine. 

Door de oxytocine ontstaan de weeën die zorgen voor ontsluiting en om de pijn te kunnen hanteren, maakt je lichaam het pijnstillende endorfine aan.  Weeën kun je daardoor beter opvangen.

Het water zorgt ervoor dat je je lichter voelt, en samen met de ruimte in het bevalbad, heb je daardoor meer bewegingsvrijheid en kun je verschillende houdingen uitproberen.

Voordeel 2: Zacht en warm geboren worden

Doula Sonja Zantinge bevallen in bad, verhuur bevalbad Overijssel  Drenthe Twente Friesland bevalbad huren omgeving Zwolle

Je baby wordt warm en zacht geboren. 
Vergelijk het eens met wakker worden. Hoe word jij het liefst wakker? Met fel licht door gordijnen die ineens opengetrokken worden, en een hoog piepende wekker of warm en zacht en in alle rust wakker worden onder de warme dekens?

Voordeel 3: partner kan helpen

Doula Sonja Zantinge bevallen in bad, verhuur bevalbad Overijssel  Drenthe Twente Friesland bevalbad huren omgeving Zwolle

De partner merkt dat hij of zij ook praktisch iets kan doen. Het bad moet opgezet en gevuld worden. Je partner kan mee in bad om jou te ondersteunen en jullie baby op te vangen, als jullie dat willen en je bevalbad ruim genoeg is. 

Meer over de voordelen lees je hier.. of kijk een hier.

Waar vind ik een bevalbad

Doula Sonja Zantinge bevallen in bad, verhuur bevalbad Overijssel  Drenthe Twente Friesland bevalbad huren omgeving Zwolle

Voor een thuisbevalling kun je er zelf eentje kopen of huren.

Sommige ziekenhuizen hebben ze, of je kunt je bevalbad er mee naar toe nemen (zie onderaan dit blog).

Er zijn kleine 1 persoons baden en ruimere 2 persoons baden. Ik verhuur het 2 persoons professionele bevallingsbaden van La Bassine met een steriel all-in pakket. La Bassine is een zacht en tegelijk stevig bevalbad waarbij eventueel je partner in kan zitten en waarin je allerlei houdingen kunt  kiezen. Ik heb bewust voor dit 2 persoons bad gekozen omdat deze de bevallende vrouw alle vrijheid en opties geeft. Ook al gebruik je die niet allemaal, voel maar eens wat het met je doet, wetend dat je opties binnen handbereik hebt. Het mooie van dit merk bad is ook dat er zowel handgrepen in en bovenop zitten. Altijd houvast dus!

Het bad is makkelijk en snel op te zetten, thuis en in het ziekenhuis. Er zit een korte heldere gebruiksaanwijzing bij en zodra je hem ophaalt geef ik je meteen wat tips erbij. 
Belangrijk is te beseffen dat;
-  bevallen in bad alleen kan als het medisch gezien ook kan. Het kan zijn dat er vóór- of tijdens de bevalling een medische reden ontstaat waarom je beter niet in bad kunt bevallen. Houd hier altijd rekening mee en overleg het met je verloskundige of gynaecoloog.
- het bad in het ziekenhuis niet beschikbaar is. Er zijn meer vrouwen die in bad willen bevallen.

Wat is het verschil tussen een lig- en bevalbad

Een opblaasbaar bevalbad is ruim, stevig en toch zacht en er zit geen kraan in de weg. Bij een vast bevalbad in het ziekenhuis heb je ook de ruimte. In een ligbad kun je je weeën opvangen.  Ideaal vond ik het zelf niet, zoals je hier leest tijdens de bevalling van mijn dochter Lieke.

Heb je andere vragen?  Hier lees je antwoorden op andere vragen die vaak gesteld worden zoals hoe zet je hem op, is het makkelijk etc.

Bevalbad in ziekenhuis

Doula Sonja Zantinge bevallen in bad, verhuur bevalbad Overijssel  Drenthe Twente Friesland bevalbad huren omgeving Zwolle

Ik heb inzichtelijk gemaakt welke ziekenhuizen in mijn omgeving, op dit moment april 2020, wel of geen bevalbad(en) hebben. Dit overzicht vind je hieronder.

Check altijd vooraf bij je ziekenhuis de actuele stand van:
1. het bevalbadbeleid, vooral nu vanwege Corona. 

Is sommige ziekenhuizen is het mogelijk om te bevallen in bad met een medische indicatie, bij andere niet.  

2. Bevalbad opties:
Sommige ziekenhuizen hebben (alleen) een ligbad waarin je afhankelijk van je medische situatie, meestal alleen de weeën in kunt opvangen. Er zijn ook ziekenhuizen die nu nog geen bevalbad hebben maar daarin investeren voor in de toekomst.  Of er zijn ziekenhuizen waar je zelf een bevalbad mee naar toe kan nemen. Check dan met het ziekenhuis of deze daar past en dat je de juiste kraankoppelingen hebt.  

 

Assen: het Wilhelmina Ziekenhuis: heeft 2 vaste bevalbaden.

Almelo: het ZGT heeft nog geen bevalbad.

Apeldoorn: het Gelre ziekenhuis heeft 2 vaste bevalbaden.

Deventer:  het Deventer ziekenhuis heeft nog geen bevalbad.

Drachten: het ziekenhuis Nij Smellinghe heeft geen bevalbad.  Je mag je eigen bevalbad meenemen. 

Emmen: het Scheper ziekenhuis krijgt onder voorbehoud van het verloop van Corona, medio juli 1 of 2 vaste bevalbaden.

Enschede: het MST heeft 1 opblaasbaar bevalbad waarvoor je een pakket kunt kopen.

Groningen:
Het UMCG
heeft 2 vaste bevalbaden.
Het Martini ziekenhuis heeft 3 opblaasbare baden. Voor het gebruik ervan koop je een pakket. Je mag zelf ook een bevalbad meenemen. 

Hardenberg: het Ropcke Zweers ziekenhuis heeft geen bevalbad. Het nog te openen nieuwe ziekenhuis heeft een vast bevalbad, waarvan je hier fictieve 3d beelden kunt zien.  

Heerenveen: Tjongerschans heeft nog geen bevalbad. 

Leeuwarden: het MCL heeft geen bevalbad. Je mag zelf een bevalbad meenemen.  

Sneek: het Antonius heeft 1 vast bevalbad. Je mag ook zelf je bevalbad meenemen.

Zutphen: Het Gelre ziekenhuis heeft geen bevalbad.

Zwolle: het Isala heeft 2 opblaasbare bevalbaden. Voor het gebruik ervan koop je een pakket. 

Een goede voorbereiding...

Met jezelf informeren word je je bewust van bevalmogelijkheden en bereid je je goed voor.  Want ken je je opties niet: dan heb je ze niet. In ieder geval weet je nu al meer over bevallen in bad.  Meer weten? Neem dan contact met met op. En een goede voorbereiding... is het halve werk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.