Kan ik in mijn eigen ligbad weeën opvangen en bevallen

Het opvangen van weeën kan in een gewoon bad. Het is niet ideaal. Zo’n bad is te klein om echt vrij in te kunnen bewegen. En de vrijheid om te bewegen heb je juist zo nodig als je aan het bevallen bent en posities wilt uitproberen om je weeën op te vangen. Daarnaast is een gewoon bad niet diep genoeg. Voor een maximaal effect van het warme water is het nodig dat het water tot aan de borst reikt als je rechtop zit. In een gewoon bad kan je eigenlijk maar 1 dingen doen om warm te blijven en ontspannen: languit liggen. En stil liggen tijdens een wee om ervoor te zorgen dat het water niet over de rand komt: dat is niet ontspannend  en je verliest snel je grip. Dit weet ik uit eigen ervaring.. toen ik spartelde in dat harde bad, in dit blog lees je er meer over.
Het grote voordeel van een speciaal bevalbad is dat het zo lekker ruim is zodat je iedere positie kunt aannemen die je wilt. 

Wat is het verschil tussen een ligbad en een bevalbad

Een opblaasbaar bevalbad is ruim, stevig en toch zacht en er zit geen kraan in de weg. Bij een vast bevallingsbad in het ziekenhuis heb je ook de ruimte.  In een ligbad kun je je weeën opvangen.  Ideaal is het niet, is mijn eigen ervaring tijdens de bevalling van mijn dochter Lieke.

Kan ik altijd in bad bevallen?

Het kan zijn dat er vóór- of tijdens de bevalling een medische reden ontstaat waarom je beter niet in bad kunt bevallen. Houd hier altijd rekening mee en overleg het met je verloskundige of gynaecoloog.

Zijn er in het ziekenhuis ook bevalbaden?

In dit blog lees je wat de ziekenhuizen in mijn omgeving, hierin bieden.  

Wat kan mijn partner doen bij een badbevalling?

Partners vinden het vaak fijn om wat met hun handen te kunnen doen. Ze kunnen dus het bad opzetten en vullen met water als je in het beginstadium van de bevalling bent. 

Sommige bevalbaden zijn voor 1 persoon.  De professionele bevalbaden die ik verhuur zijn geschikt voor 2 personen. Dus: je parnter kan, als hij/zij en jij dat wilt, er ook bij in. Meestal komt er geen bloed in het water zolang de baby niet geboren is. En komt er wel bloed: het is je eigen bloed waar je partner.  Soms komt er ontlasting mee tijdens het persen en met het schepnetje of zeefje (zit in het all-in bad beval pakket) kun je dat uit het bad scheppen.  Als jullie het willen is er dus niets op tegen om je partner bij je in het bad te hebben. Hij/zij hij kan in een zwembroek gewoon bij je zitten. Mochten jullie hier niet voor kiezen, dan kan je partner natuurlijk ook naast het bad gaan zitten en bijvoorbeeld op je rug duwen als je last hebt van rugweeën, je drinken aanreiken, een washandje op je hoofd leggen, je knuffelen, gewoon naast je zitten, je hand vasthouden noem maar op.

Zet je het bevalbad in je huis-, slaap- of verloskamer en past dat?

Thuis: Waar jij wilt en meten is weten. Ziekenhuis: check of je het bad mee mag nemen en of het daar past, en je de juiste kraankoppelingen hebt. Het bad is makkelijk op te zetten. Easy peasy.  Oefen het een keer van tevoren en zet dan de timer. Je zult verrast zijn!

Wat zijn de voordelen van in warm water bevallen

Wanneer moet ik het verhuur bevalbad in huis hebben

Als je een bad wilt huren, regel dit dan vroeg in de zwangerschap. Als je laat informeert, kan het zijn dat er geen bad meer beschikbaar voor je is. Een gehuurd bad kun je afhalen als je 37 weken zwanger bent tot 42 weken. Je huurt het bad dus voor 5 weken. 

Hoe groot moet de ruimte zijn waar het bevalbad komt te staan

  • De bevalbaden die ik verhuur zijn van La Bassine en de afmetingen zijn:
    Buitenmaat L x B x H:         191x164x62
    Binnenmaat L x B x H:        145x118x59

    Watercapaciteit: 625 liter. Heb je een houten vloer? Informeer of je vloer dit gewicht kan dragen. 

    Dus zorg voor een plek waar dit bad ruim kan staan en waar nog voldoende ruimte overblijft om rond het bad te staan en lopen voor je partner, verloskundige,  doula en kraamverzorgster. Daarnaast moet de ruimte waarin het bad staat goed kunnen worden verwarmd. Jij en je baby moeten immers ook weer uit het bad en dan is het heel belangrijk dat de temperatuur dusdanig is dat je baby niet te snel afkoelt.

Wanneer ga ik het bad in, wanneer vul ik het, hoe houd ik het op temperatuur.. zijn er instructies bij en een checklist?

Ja die worden meegeleverd in de twee opbergboxen die je meekrijgt.  Hier vind je een duidelijk overzicht waar op te letten. En heb je dan nog vragen? Dan bel je me gewoon :-)