Veelgestelde vragen

Wat is het idee achter Relaxed bevallen

Zwangerschap en bevallingen worden gezien als een natuurlijk proces. Jouw lichaam is gemaakt om een baby te baren, en ingrijpen (met medicatie, inknippen of een keizersnede) is bij een normaal verloop niet nodig. Tegenwoordig zijn veel vrouwen bang geworden voor de bevalling. Veelal door eerdere eigen ervaringen, omdat ze niet weten wat ze te wachten staat, door ervaringsverhalen van andere vrouwen en films waarin je vaak een bevalling ziet waarin de vrouw constant puft, veel pijn heeft en schreeuwt.

Al deze invloeden kunnen ervoor dat vrouwen niet meer durven te vertrouwen op hun eigen lichaam. En de stress daardoor, is niet bevorderlijk voor een voorspoedige bevalling.

Is deze cursus on-line te volgen

Met een on-line verbinding missen we het echte persoonlijke contact en komt de informatie minder over.  Daarom geef ik de cursus niet on-line maar bij jullie thuis of in een groep.  Als we elkaar echt zien,  kunnen we  beter afstemmen op elkaar. 

Ik ga in het ziekenhuis bevallen, wat is dan de meerwaarde van deze cursus?

Niet alleen voor thuisbevallingen is deze cursus geschikt, maar juist ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen. Hynpobirthing technieken die besproken worden, komen uit Amerika, waar het grootste deel van de vrouwen in het ziekenhuis bevalt. In de cursus wordt besproken of en hoe jezelf de regie wilt houden over je bevalling en hoe je kunt overleggen met je zorgverleners. Ook leer je je zo goed mogelijk te ontspannen om zo de
weeën op te vangen. Of dat nou met of zonder inleiding en/of pijnmedicatie is. 

Wanneer kan ik de cursus het beste volgen?

Het mooiste is om te starten met de cursus tussen de 25 en 31 weken van je zwangerschap. Eerder of later kan ook, neem dan even contact op voor de mogelijkheden.

Krijg ik een vergoeding vanuit mijn verzekering voor de cursus?

Voor de volgende zorgverzekeringen kan er een gesplitste factuur gemaakt worden en kunnen de prenatale afspraken ingediend worden als zwangerschapscursus mits dat ook bij de beschrijving van werkzaamheden bij de KvK staat. Dat heb ik.

  • CZ 
    Basis en Plus €100,-
    Top en Gezinnen pakket €200,- (niet bij CZ Direct)
  • Ditzo Zorg best pakket 75% v maximum van €400,-
  • OHRA uitgebreid  €200,- 
  • Delta Lloyd aanvullend pakket €200,- per jaar
  • Nationale Nederlanden  € 200 start, extra, compleet, comfort en top


Check voor bovenstaande en andere zorgverzekeraars 
altijd VOORAF aan de zwangerschapscursus, ook in verband met je aanvullende verzekering.
Ik ben aangesloten bij de NBvD en de vereniging Samen Bevallen.

Lees hier meer over de tarieven en vergoedingen.

Waarom hoort extreme pijn geen onderdeel te zijn van een normale/natuurlijke bevalling?

Tijdens een normale/natuurlijke bevalling scheidt het lichaam endorfine af. Deze natuurlijke kalmeringsmiddelen zijn tig keer effectiever zijn dan morfine!  Ze stimuleren jou om in een staat van ontspanning te komen, waardoor je  minder pijn ervaart en kunt de pijn beter kunt handelen. Daardoor kun je weer beter,  ontspannen hoe meer endorfine (natuurlijk kalmeringsmiddel) je kunt aanmaken. Ontspannen kan op vele manieren, daarvan zijn o.a. hypnobirthing en mindfulness in deze cursus onderdelen van. 

Heb ik gegarandeerd een pijnloze bevalling

De cursus is een hulpmiddel, maar geen garantie voor een pijnloze bevalling. Het kan je helpen te ontspannen en kalm te blijven, waardoor de bevalling voorspoediger kan verlopen dan wanneer je angst en spanning ervaart. De insteek blijft een zo natuurlijk en prettig mogelijke bevalling, niet zozeer een pijnloze.

Word je tijdens HypnoBirthing gehypnotiseerd?

Nee. Je leert door middel van zelfhypnose hoe je in een hele diepe ontspanning komt. En dat gaat niet zoals op tv:  'When I snap my fingers, you’ll become a chicken!'


Het is slechts een vorm van diepe concentratie en ontspanning. Vrijwel iedereen heeft ervaring met hypnose. Als je bijvoorbeeld een film kijkt en niet hoort of opmerkt wat er om je heen gebeurt. Of als je van werk naar huis rijdt op de ‘automatische piloot’. Je bent op dat moment in een diepe staat van ontspanning of juist heel erg op één ding gericht. Hypnose is dus eigenlijk het uitschakelen van je bewuste gedachten.

Is de cursus relaxed bevallen zweverig?

Relaxed bevallen is een leuke en inspirerende cursus die zeker niet zweverig is maar zeer informatief en praktisch. Jij en je partner leren alles dat je moet weten over de bevalling en vooral hoe je dit dankzij Hypnobirthing en Mindfulness geen stressvolle en zeer pijnlijke gebeurtenis kunt laten zijn maar een bijzondere levenservaring waar jullie positief op terug kunnen kijken. Over zweverig heb ik ook dit blog geschreven.

Ik heb geen partner/ mijn partner wil niet mee naar de zwangerschapscursus, wat nu?

Advies is dat je dan een vriend, vriendin of familielid meeneemt die je kan ondersteunen gezien de oefeningen die we doen en: twee horen meer dan één.

Waar vindt de cursus plaats?

De privécursus vindt bij je thuis plaats. De groepscursus wordt op locatie in de gemeente Hardenberg gegeven. Hierin ben ik afhankelijk van de mogelijkheden van de externe locatie. Voor andere locatie opties sta ik ook open.

Ah, staat jouw vraag er niet tussen?

Laat het me weten, ik ben benieuwd!