Welkom & afscheid

Sonja Zantinge doula en docent zwangerschapscursus Relaxed Bevallen als je baby overlijdt

Je pasgeboren baby: verwelkomen en afscheid nemen

Voor de mama's en papa's die hun kindje welkom heten en ook weer afscheid moeten nemen. 

Ongeloof
Niet willen geloven
Niet kunnen geloven
Het grijpt je bij de keel
Ik wil dit niet
Kan het niet
Hoe verder?

Er komt zoveel op je af en er 'moet' ineens zoveel 'geregeld' worden.

Sta stil


Voel

Neem je tijd


Ongeloof, verdriet, onmacht, boosheid, verlatenheid, van alles is er. 
Het wil er allemaal zijn. Mag en kan dat? 

Je baby wordt geboren.
Ook jij als moeder. 
Je partner wordt vader.
Jullie ouders opa en oma.
En misschien hebben jullie al kinderen die grote zus of broer worden, zijn er zussen en broers die oom en tante worden.

Het kan zijn dat jullie pasgeboren baby nog even leeft. In deze tijd samen, kunnen jullie je kindje welkom heten, kennismaken, en ontdekken en ontdek je dat naast het immense verdriet er misschien ook nog andere gevoelens zijn. 

Misschien overlijdt jullie baby in je buik of tijdens de bevalling. Ook dan is er ruimte voor je baby ontmoeten, warm verwelkomen en ontdekken.

Zie je de ruimte? Zie je de tijd. Deze zijn van jullie.

Er is veel mogelijk om de zorg rondom jullie, je kindje en bevalling voor te bereiden, te ervaren en om afscheid te nemen. En de tijd die jullie hebben willen jullie vooral aan jullie zelf en jullie kindje geven. Hier vind je meer info daarvoor zodat jullie zoektocht naar wat mogelijk is minder tijd kost.

Voel je je overspoeld, wil je iemand extra naast je en meer weten over bovenstaande? Maak dan vrijblijvend een afspraak met me. 

Ouders helpen ouders

'Het is zo'n zoektocht om te ontdekken wat er mogelijk is als je kindje overlijdt.'

Dat zei een mama die haar kindje ging verliezen en mij inschakelde als haar doula. 
Van daaruit bundel ik info op deze site, zodat ouders hun kostbare tijd in plaats van in een zoektocht, zoveel mogelijk kunnen besteden aan hun kindje en alles wat er tussen verwelkomen en afscheid nemen ligt en zoveel mogelijk herinneringen kunnen maken voor later.

Lees.. en wil je wat toevoegen en zo andere ouders helpen? Laat het me weten.

Zo mailde een mama mij de tip om een 4D echovideo te laten maken. Zo heeft zij een levende herinnering aan haar baby waarin hij beweegt en zelfs de hik heeft.

Haar ernstig zieke kindje is in haar baarmoeder overleden.  Zij zegt:

'Het is heel troostend het 'bewijs' te hebben dat hij heeft geleefd in mijn buik'.

Watermethode

Als je baby overlijdt, gaat het lijfje vaak snel achteruit en kan dit leiden tot een verhaast afscheid. Met de watermethode kun je je baby eenvoudig en goed bewaren, dichtbij jou. Zo heb je de tijd om je kindje bij je te houden, of dit nu thuis of in het ziekenhuis is. En kun je de tijd te nemen voor je baby in al zijn facetten en voor het afscheid. 

Kleertjes, mandjes, kistjes

Op de kraammarkt in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontmoette ik Marieke van Maatje Prematuur . Zij maakt kleertjes en omslagdoekjes van zachte, lieve en hippe bio stoffen in goede kwaliteit voor baby's in maatje 38 t/m maatje 48.

Op deze sites vind je ook mandjes, kistjes, kleertjes, wikkeldoeken, urnen, kaarsen, boeken en kaarten.
kindermandjes

prematuur
troostgeschenk

Foto's maken

Stichting Make a Memory
verzorgt kosteloos een fotoreportage van een ernstig ziek kind of ouder, stervende of overleden baby’s kort nadat ze geboren zijn tussen 23 weken zwangerschap en 17 jaar. Daaronder en boven zouden zij dit ook willen doen, maar zij kunnen die vraag (nog) niet aan. 

Om te lezen

Herdenken

wereldlichtjesdag
Op meer dan 100 locaties in Europa worden elke 2e zondag van december, kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen.

Steunpunt

Steunpunt Nova is er voor ouders die hun baby verliezen. Wanneer welkom heten en afscheid nemen samenkomt. Op de ouder-pagina vind je negen afbeeldingen waar je alle informatie vindt die mogelijk bij jouw situatie past. Onderaan elke ouderpagina vind je praktische informatie over de dagen tot de uitvaart, de wet- en regelgeving, de uitvaart, boeken, muziek en rouw- en nazorg.

Stille levens - kenniscentrum babysterfte
Stille Levens ondersteunt ouders die nu of in het verleden te maken krijgen met het overlijden van hun baby. Voor veel situaties en problemen waar je als ouder tegenaan loopt, hebben zij brochures gemaakt. Ook bieden zij informatie over rouw en is er een muziekoverzicht via Spotify te beluisteren. Voor het maken van keuzes rondom afscheid, werk of het creëren van herinneringen bieden wij een totaalbeeld aan handige websites.

Herinneringsdozen

Stichting Phéron
Stichting Phéron biedt een Phéron Memory Box aan, die via zorgverleners in het ziekenhuis bij ouders komt. De herinneringsdoos bevat zachte troost- en herinneringsitems.

 

Lotgenotencontact

Kusje in de wind
Community waarin ‘sterrenouders’ herkenning en erkenning kunnen vinden en waarbij op de Facebookpagina ouders hu zelfgeschreven gedichten te kunnen laten toevoegen aan gedichtenbundels.

OOK (Ouders Overleden Kind)
Een landelijke zelfhulporganisatie van en voor ouders van een overleden kind die herkenning, troost en perspectief biedt.

Lieve Engeltjes
Een online lotgenotencontactgroep voor iedereen die te maken heeft met het overlijden van een (jong) kind. Er kan contact gelegd worden met lotgenoten. Contact verloopt via e-mail.

Stichting Felice
Ouders die hun kindje net verloren hebben, worden ineens geconfronteerd met het organiseren van een afscheid. Iets waar je als ouder nooit over nagedacht zal hebben. De kosten die komen kijken bij een uitvaart zijn erg hoog. Vele jonge ouders hebben geen uitvaartverzekering of zijn niet bij machte een uitvaart te betalen. Stichting Félice wil hierbij helpen en het mogelijk maken de verdrietige dag een beetje mooier te maken. Je kunt een aanvraag doen bij Stichting Félice voor bijvoorbeeld ballonnen, bloemen, naamslinger… neem een kijkje op de website voor meer informatie.

Broertjes en zusjes

Stichting Achter de Regenboog
Stichting Achter de Regenboog ondersteunt kinderen en jongeren bij het verwerken van het verlies van een dierbare zodat deze ingrijpende gebeurtenis geen belemmering vormt om een gezond volwassen bestaan op te bouwen.

Stichting Jonge Helden
Stichting Jonge Helden heeft als doel het voorkomen dat kinderen/tieners ernstig vastlopen, nadat ze met een ingrijpend verlies te maken hebben gehad dat ze niet (voldoende) hebben kunnen verwerken.

Boeken

Stille baby

Stille baby's - Het verlies van een kind, ook wanneer het overlijdt voor of tijdens de geboorte, tekent het leven van ouders voorgoed. Christine Geerinck-Vercammen biedt in Stille baby's hulp bij dit rouwproces. Ze gaat in op de theoretische en medische aspecten, maar bespreekt vooral de psychosociale verwerking van het slechte nieuws, de bevalling en het afscheidnemen. Bovendien gaat ze in op de vraag hoe het daarna op korte en lange termijn met de ouders gaat, ook in verband met een volgende zwangerschap.
Met dagboekfragmenten en brieven van ouders. Te leen bij mij of hier te bestellen

Boekje als broertje of zusje overlijdt

Mijn kleine grote broer - Een prachtig hardcover boekje voor de allerkleinsten. Het vertelt op een zachte, luchtige en kinderlijke manier over hoe een grote broer in de wolken een rol speelt in het leven van een brusje. Mijn kleine grote broer is op rijm geschreven en bevat fantasierijke, grappige illustraties van hoe kleine grote broer toch stiekem telkens een handje helpt of zijn aanwezigheid in kleine tekens laat blijken. Het is door zijn stevige vormgeving en leuke plaatjes bij uitstek geschikt voor kinderen van 1 tot 6 jaar. Hier te bestellen.

Boekje als broertje of zusje overlijdt

Mijn kleine grote zus -  vertelt op een zachte, luchtige en kinderlijke manier over hoe een grote zus in de wolken een rol speelt in het leven van schaapje. Het kartonboekje is op rijm geschreven en bevat fantasierijke, grappige illustraties van hoe kleine grote zus ondanks dat zij er niet meer is, toch haar aanwezigheid laat blijken. Zowel op gewone als bijzondere dagen, zoals Kerst en vakantie, is ze te vinden in kleine tekens als een vlinder of een ster. Het boekje biedt ouders een aanknopingspunt om te vertellen over het verlies van een zus of broer, geeft een stukje troost en laat zien dat de band tussen brusjes altijd blijft bestaan. Mijn kleine grote zus is door de stevige vormgeving en leuke plaatjes bij uitstek geschikt voor kinderen tot en met 6 jaar.
Hier te bestellen.

Manu Keirse Helpen bij verlies en verdriet

Een onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet.Helpen bij verlies en verdriet is al vele jaren het basisboek over rouw. In deze volledig nieuwe editie toont Manu Keirse aan de hand van vele herkenbare voorbeelden hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden.Het boek gaat niet alleen in op verlies door de dood, maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die vaak onterecht onderbelicht blijven, zoals verlies van je gezondheid, je werk of je toekomstperspectieven. Dankzij de talloze concrete tips voor de rouwende én zijn omgeving is het een heel praktisch instrument voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt. Bij mij te leen of hier te bestellen.

ontmoeten   

 zien

    opnemen 
 
 binnen laten komen
                 
aanraken
     
voelen

kussen

vasthouden

in je schoot
           
 op je borst

wiegen

  beroeren 
   
knuffelen

 toezingen

dragen

wassen 

een naam geven
     
voorstellen

laten zien

 koesteren 

bedanken 

laten gaan 

  begraven cremeren

missen

in je hart houden

herinneren

voor altijd bij je