Keizerlijke samenwerking

Leestijd: 4 minuten

Aanstootgevend, walgelijk, seksueel getint: reacties op deze foto van een moeder met haar drie dagen jonge baby. 

Herkenning en empathie namen het over. 
De foto veroverde zo het internet. En zette het donkere taboe, dat nu soms ook nog heerst, in het licht.
Want soms hè, ervaren moeders, die bevallen zijn via een keizersnede, dat ze gefaald hebben.

Deze moeder was altijd al bang voor een keizersnede. Maar toen tijdens de bevalling complicaties optraden, zat er niets anders op. Met deze foto wil ze laten zien, dat haar grootste nachtmerrie, het leven van haar en haar zoontje heeft gered.

 

 

Gemengde gevoelens

Samenwerking Ropcke Zweers doula Sonja Zantinge Goed voorbereid bevallen - Hypnobirthing - Bevalbad

In dit blog borduur ik op de keizersnede voort. En ook op de open vragen van gynaecologen aan mij als doula, bevallen in water, en hoe andere collega doula's samenwerken met het ziekenhuis, kraamzorg en verloskundige. Vorig jaar was ik als doula bij drie keizersnedes. En wat maakten ze een indruk, vooral de baby's, moeders, vaders en zorgverleners.

Lees je mee? Dan neem ik je eerst mee naar mijn bezoek vorige week in het Hardenbergse Röpcke Zweers ziekenhuis.

Zoals je misschien weet, praat ik daar als doula zo nu en dan met een gynaecoloog over de zwangeren- en geboortezorg.

Met gemengde gevoelens sta ik voor de hoofdingang.
Het blauwe bankje springt in 't oog: hoeveel mensen hebben hierop "wel niet" gezeten. Wachtend op? Ik zat er ook.

Hoogzwanger, liep ik 15 jaar geleden door deze hoofdingang, onderweg naar mijn plots opgenomen zieke moeder. Niemand vermoedde, dat ze daar snel ging sterven.  

Een paar maanden terug, gingen een moeder in weeën, haar man en ik als doula, ook deze hoofdingang door. Niemand vermoedde dat, binnen 30 minuten, hun kindje via een spoedkeizersnede geboren zou worden.

Zo werd naast de verdrietige herinnering daar aan mijn moeder, een pracht herinnering geboren in de vorm van een mooi en gezond jongetje. Hier lees je hoe blij zijn ouders waren, ondanks de gevreesde spoedkeizersnede die, in overleg met hen, werd gedaan.   

Het was een keizerlijke samenwerking tussen ouders, zorgverleners en doula.

Vilten keizersnee 

Lagen van de keizersnee Sonja Zantinge doula Goed voorbereid bevallen - Hypnobirthing - Bevalbad

Wow.. en nu even terug nu naar het gesprek met de gynaecoloog over de zwangeren- en geboortezorg in het Röpcke Zweers ziekenhuis.

Voor dit gesprek, heb ik de eerste versie van de vilten keizersnee in lapjes (zie foto) mee, die Marieke voor me gemaakt heeft. Zelf ben ik nog niet zo handig met naald en draad ;-) 

Zij maakt daarnaast ook nog eens de kleinste (vanaf maatje 38...), mooiste en zachtste dingen voor baby's die vroeg en/of klein geboren zijn.  

Keizersnee makkelijk en niet pijnlijk?

Het is een grote operatie. Na een tijdje zie je daarvan een bijna onzichtbare streep als herinnering. Lijkt mee te vallen op het eerste gezicht. 

Ouders vragen me wel eens wat een keizersnede inhoudt. Dat weet ik niet. Je weet het pas echt, als je het zélf hebt meegemaakt. Vanuit mijn opleiding en doula ervaring, kan ik wel de ouders vertellen over de uitvoering ervan.  

Aan de binnenkant, achter de bijna onzichtbare streep, liggen lagen die stuk voor stuk moesten worden doorgesneden, verschoven, doorgeprikt of gescheurd. Hoeveel lagen denk je dat dat zijn?

Zeven.


Al die zeven lagen, zie je terug in mijn vilten keizersnee in lapjes. En dan kijken we nu alleen nog maar naar het fysieke gedeelte. Mentaal doet het ook veel met een moeder en vergeet ook de vader niet. Soms wordt gedacht: niet pijnlijk of makkelijk. En dat is het... in de verste verte niet!
Vooraf, tijdens en achteraf niet.  Dat hoor ik terug van moeders die het ondergaan hebben en vaders die er naast stonden. 

Misschien herken je je zelf erin. Hoe was dat voor jou? En voor jou papa?

Dokter Google

dokter Google Sonja Zantinge Goed voorbereid bevallen - Hypnobirthing - Bevalbad

Voordat ik de vilten keizersnee, aan ouders laat zien, check ik bij deze gynaecoloog of ze 100% klopt.

Verwonderd bekijkt ze ze. Ze vindt ze heel leuk. 
Zij, die tig keer een keizersnede heeft gedaan (bij één daarvan mocht ik zelfs bij zijn, zie hier) ziet wel wat verbeterpuntjes. 

Dokter Google voorzag me van een werkbeschrijving en ik weet dat je niet altijd op deze dokter kunt vertrouwen. Blij dat ik het gecheckt hebt nu. 

Mens achter het masker

Doula Sonja Zantinge samenwerking met gynaecoloog Goed voorbereid bevallen - Hypnobirthing - Bevalbad - zwangerschapscursus

Deze gynaecoloog en ik leren elkaar steeds meer kennen, als mens en vanuit ons vakgebied. Er is ruimte voor openheid en vragen.

Ook maak ik onverwacht kennis met twee andere gynaecologen. Die lijken, gezien hun loskomende vragen, ook meer te willen weten over de eerste en enige gediplomeerde doula in de gemeente Hardenberg.

Ik vraag welke geboortewensen wel of niet haalbaar zijn. en naar hun ervaring met bevallen buiten de richtlijnen. Maar ook: wat het met ze doet als mens als ze in een spoedkeizersnede terecht komen en onder hoge druk moeten handelen.  Zij handelen snel en kundig vanuit hun professionele rol als gynaecoloog op dat moment. Maar daarna. Hoe gaat het met hunzelf als mens achter het (operatie) masker? Voor hen is het dan ook spannend hoe het met de baby gaat, die meteen is overgedragen aan de kinderarts in een ruimte ernaast. Enspannend ook hoe het tijdens en na de operatie met de moeder gaat. Het raakt de gynaecologen ook als mens. Weer die menselijkheid die ik steeds meer en meer zie. Zacht. Zo zacht.

24/7 oproepbaar 5 weken lang, drink je dan wel eens een wijntje?

Doula Sonja Zantinge samenwerking met gynaecoloog Goed voorbereid bevallen - Hypnobirthing - Bevalbad - zwangerschapscursus

De gynaecologen duiken verder het gesprek in. Ze vragen mij hoe ik het doulaschap combineer met mijn gezin en baan als overheidsadviseur.

Kun je dan acuut weg bij je werk als een bevallende moeder je vraagt meteen te komen? Ja, ik heb een flexibele werkgever, ik ben een flexibele werknemer en we communiceren dit goed door. 

En je kinderen dan? Die zijn bijna 14, 15 en 23 en zwaaien me hartelijk uit zodra ik word weggeroepen. Dan hebben ze het rijk lekker even alleen. Maar als ik thuis kom in de nacht (hun vader is altijd thuis 's nachts) of de vroege morgen, sneaken ze de trap af en vragen dan: Mama, wat is het geworden!

Als doula ben ik tijdens de laatste 5 weken in de zwangerschap 24/7 telefonisch bereikbaar en oproepbaar voor de zwangere moeder en de vader. Drink je dan wel eens een wijntje in al die weken? Nee. Dat wijntje wacht ook.  Tot na de geboorte en als ik weer thuis ben.

Ben je dan de hele bevalling erbij, ook als het heel lang duurt?

Ja, de hele bevalling ben ik erbij. Ik kom en ga pas weg als de ouders dat zeggen, ik wissel niet van dienst. Daar kijken ze van op. Want in het ziekenhuis is dit praktisch niet haalbaar voor de medische zorgverleners. Ik zie ze wel eens tijd rekken voordat ze naar huis gaan om zo toch bij de moeder (met wie ze in korte tijd een bijzondere band opbouwen) en de geboorte te kunnen zijn. Maar hoe graag ze dat ook willen, ook vanuit moeder uit, meestal lukt dat helaas niet. De volgende dienst neemt het dan over en doet ook haar best. Tijdens al die diensten, is de doula, een vast punt voor de emotionele en praktische ondersteuning. En: haar effect bij continue baringsondersteuning is wetenschappelijk bewezen.  Medische ingrepen zijn minder vaak nodig. 

Bevallen in water in Saxenburgh Medisch Centrum

Saxenburgh Medisch Centrum samenwerking met doula Sonja Zantinge en bevalbad Goed voorbereid bevallen - Hypnobirthing - Bevalbad - zwangerschapscursus

In het gesprek hebben we het ook over de verhuizing van het Röpcke Zweers naar het naastgelegen en nog in opbouw zijnde Saxenburg Medisch Centrum omstreeks Pinksteren.

Is daar een bevalbad vraag ik? Ja. Hoeveel? Eén. Een hele vooruitgang met de oude situatie waar wel een ligbad was maar waar niet in bevallen kon worden.

Nieuwsgierig naar het bad? Hier vind je alvast fictieve 3D beelden van de verloskamer met het bevalbad.
Echt een aanwinst voor vrouwen in de regio. 
Bevallen in water kent veel voordelen. Wist je dat?

De beste bevalervaring voor moeder en geboorte voor het kindje

Ook ik heb een professioneel bevalbad dat opblaasbaar is. Kan die in tegenstelling tot het Röpcke Zweers, wel in het nieuwe Saxenburgh staan? Voor als ouders deze huren als extra zekerheid, mocht die van het ziekenhuis bezet zijn? Of als ze hun eigen meenemen?

In de verloskamer zelf is vermoedelijk niet genoeg ruimte. Zo niet en stel dat de moeder in een bed snel naar de OK moet worden gereden, dan moet men er meteen langs kunnen. Een vol bad kun je niet heel snel leeg laten lopen en aan de kant schuiven. 

Helder! Maar denkt een andere gynaecoloog mee: waarschijnlijk past het wel in de badkamer die heel ruim is.  Mijn bad is niet zo groot, zullen we, zodra het kan, het ter plekke checken, vraag ik? Ja hoor.


Dus: zodra 't nieuwe Saxenburg Medisch Centrum klaar is, gaan we samen ter plekke kijken, of het echt past, of dat nou in de verloskamer of badkamer is, we gaan het zien. Misschien springen we dan... net zoals deze spontane kraamverzorgster op de foto hierboven, ook in mijn bevalbad ;-)

Keizerlijke samenwerking

En dan last but not least: hoe gaat het met de samenwerking met de verloskundigen, vragen ze. 

Steeds meer verloskundigen kennen mij. Vooraf benader ik ook de verloskundigen om kennis te maken.  Ken ik ze niet, dan maken we sowieso kennis als we elkaar treffen bij een bevalling.  
De ouders kiezen hun 'team' voor de bevalling en daarin werken we allemaal samen aan het zelfde doel: de beste beval- en geboorte ervaring voor moeder en kind en vader.

Er ontstaan zo steeds meer "keizerlijke" samenwerkingen waar dit gesprek met deze gynaecologen een treffend voorbeeld is. 

Andere mooie voorbeelden zijn er ook van mijn doula collega's, zoals:

Thuis aan het bloggen

We besluiten ons gesprek en houden contact. Als ik thuis ben, app ik Marieke of ze de vilten keizersnee aan wil passen met de verbeterpunten van de gynaecoloog, zodat de 'technische kant' van een keizersnede 100% volgens de praktijk is.  En dan begin ik aan dit blog waarvan je nu weer het einde nadert. Dank je wel voor je tijd!

Ken jij...

De keizersnede? Iemand die het heeft meegemaakt? Heb je het ervaren en wil je er iets over delen?
Ken je samenwerkingen met doula's?  Of wil je ermee samenwerken?

Vertel!

Liefs Sonja

Reactie plaatsen

Reacties

Corine
4 jaar geleden

Hallo Sonja,

Wat weer een mooi geschreven blog. Heel interessant om allemaal te lezen en fijn dat verloskundigen en gynaecologen toch steeds meer interesse lijken te krijgen in jou als doula.