Wie doet jouw bevalling?

Gepubliceerd op 22 februari 2020 om 09:40
Doula Sonja Zantinge moeder zonder moeder docent zwangerschapscursus Relaxed Bevallen Doula in Drenthe Twente Overijssel Friesland Goed voorbereid bevallen - Hypnobirthing - Bevalbad - zwangerschapscursus geboortecoach zwangerschapscoach

Leestijd: 4 minuten

'Als bevallen met een doula maar niet zweverig is', 
hoor ik soms. 

Nou... hahaha! Wat ben ik hier aan het doen op de foto?

Okay, even serieus. Zo gauw het woord zweverig valt, is het niet zo leuk meer. Want het lijkt een erg woord afgaande op de gezichten die erbij getrokken worden.

Wat is dan zweverig eigenlijk.  Wat betekent het voor jou beste lezer?
In dit blog, duik ik daar in en lees je ook over hoe ik beviel van onze dochter en wie dit 'deed'.  Duik je mee?

De ooievaar kan zweven op zijn vleugels

Doula Sonja Zantinge moeder zonder moeder docent zwangerschapscursus Relaxed Bevallen Doula in Drenthe Twente Overijssel Friesland Goed voorbereid bevallen - Hypnobirthing - Bevalbad - zwangerschapscursus geboortecoach zwangerschapscoachIk lees in de Dikke van Dale die zegt:


zwe·ven     -  niet stijgen of dalen:
                     de ooievaar kan zweven op zijn vleugels

zwe·ve·rig  - onduidelijk, vaagBeide benen op de grond

Tja, daar schiet ik nog niet veel mee op. Wat zegt zweven en zweverig mij? Ik denk terug aan de vlucht die ik maakte in een zweefvliegtuig. Kado van mijn man. Ja, hij weet wel hoe hij mij moet uitdagen ;-) . Van alles gaat er door mijn hoofd heen. Van 'Als je zweeft, kun je ook.. te pletter neer vallen. Naar: Blijf nou gewoon met beide benen op de grond staan. Tot: Nee, gewoon doen en genieten en over je heen laten komen. 

Hallo Eva

Doula Sonja Zantinge moeder zonder moeder docent zwangerschapscursus Relaxed Bevallen Doula in Drenthe Twente Overijssel Friesland Goed voorbereid bevallen - Hypnobirthing - Bevalbad - zwangerschapscursus geboortecoach zwangerschapscoach samengesteld ge

Gewoon lef heb’n samen met mijn stiefdochter, nee: bonusdochter, nee dat is ook geen toereikend woord, dus ik noem haar bij haar naam: Eva (die mij spiegelt en zo mij leert :-). Ze is de oudste dochter van mijn man Gert Willem. Ze is nu bijna 23 en ik ken haar vanaf haar 6e.  

Zij heeft ook een zweefvlucht kado heeft gekregen van haar vader. Zij gaat in een ‘vliegtuigie’, want zo groot zijn ze niet, en ik in eentje.

Geef ik het stuur uit handen?

Doula Sonja Zantinge moeder zonder moeder docent zwangerschapscursus Relaxed Bevallen Doula in Drenthe Twente Overijssel Friesland Goed voorbereid bevallen - Hypnobirthing - Bevalbad - zwangerschapscursus geboortecoach zwangerschapscoach

Eerst scan ik de piloot voordat ik instap. Geef ik het stuur uit handen, aan hem? Ik vertrouw er maar op, hij zal wel kundig zijn... toch?

Kop d'r veur, verstand op nul, gordels om, kap dicht en dan trekt een lier ons snel vooruit en dan steil omhoog.  Wat voor gevoel dit geeft? Nou, daar kan de de snelste achtbaan in de Efteling nog niet aan tippen. Het giert me door de keel.

Hoog in de lucht wordt de lier losgekoppeld. Een schok en een raar geluid volgt, en we komen vlak te liggen. Mijn maag zakt ook een etage.
Ik scan de piloot nog een keer. Hij stuurt hier en daar wat bij met behulp van de metertjes op zijn bedieningspaneel. Gaat ie goed? Het lijkt erop, we storten niet neer. Ik kijk naar beneden.  

Klamme handen

Doula Sonja Zantinge moeder zonder moeder docent zwangerschapscursus Relaxed Bevallen Doula in Drenthe Twente Overijssel Friesland Goed voorbereid bevallen - Hypnobirthing - Bevalbad - zwangerschapscursus geboortecoach zwangerschapscoach

Een lapjesdeken strekt zich onder mij uit. Dat is wat Lemelerveld en wijde omstreken ineens is geworden.

Het is hierboven lekker warm maar mijn klamme handen komen daar niet van. Kom, laat de angst mij niet overnemen, kijk om je heen geniet. En dat lukt terwijl mijn angst op de achtergrond toekijkt.  We zweven, zweven, zweven. 

Het is zo rustig. Wonderlijk.

Na 20 minuten, wordt de landing ingezet. Die verloopt vlekkeloos. Ik stap eruit en sta weer met beide benen op de grond. Raar voelt dat. Het is niet meer vanzelfsprekend. Ik heb een ander perspectief gezien en gevoeld.

Mooi en niet mooi

Hoe ik erop terugkijk? 'Mooi en niet mooi',  zoals mijn schoonmoeder Mien vaak als uitdrukking gebruikte. De omgeving vanuit een ander perspectief zien: ge-wel-dig.  Een ander mij laten sturen : waah-eng. Met beide voeten weer op de grond staan: heer-lijk.  Hey, ik zie hiermee overeenkomsten met mijn eigen bevallingen...  en zoals beloofd aan het begin van dit blog, vertel ik je daar nu meer over. 

Over tijd of op tijd 

Uitgerekende datum Doula Sonja Zantinge moeder zonder moeder docent zwangerschapscursus Relaxed Bevallen Doula in Drenthe Twente Overijssel Friesland Goed voorbereid bevallen - Hypnobirthing - Bevalbad - zwangerschapscursus geboortecoach zwangerschapscoa

We gaan terug in de tijd naar 2005. Ik ga bevallen voor't eerst, ben naar een zwangerschapsgym geweest waar veel theoretische kennis werd verteld die ik niet allemaal kon opnemen, oefeningen waarbij ik mijn lichaam niet echt voelde, maar het was wel gezellig door de verhalen van andere ouders te horen. Bovenal dacht ik: ik laat alles maar gewoon op me afkomen. Er is nog nooit een kindje blijven zitten toch? Best vaag en onduidelijk, zweverig à la het woordenboek Van Dale, denk ik nu. Terwijl ik het toen heel nuchter en praktisch vond.

Ik krijg met 41 weken de 'diagnose'  'over tijd'. Brrr.. ben ik dan over de datum denk ik en ik voel zelfs ergens ook nog een beetje beschaamd dat ik niet netjes op tijd ben met bevallen. Tijdens een controle bij de verloskundige word ik, zonder gevraagd te worden, ook meteen door haar even gestript. Ik schrik maar verberg dit. Dat hoort zo, niet klagen, als het echt gaat beginnen de bevalling wordt het nog veel erger, laat maar op je afkomen, zegt mijn hoofd.

Ik kan nog prima naar huis rijden nadien zeg ik stoer tegen mijn man die mee is, maar door het krampgevoel dat opkomt, rem ik niet op tijd en sta met de neus van de auto op een, gelukkig leeg, kruispunt. Hmm...

Weeën opvangen achter de winkelwagen

Doula Sonja Zantinge moeder zonder moeder docent zwangerschapscursus Relaxed Bevallen Doula in Drenthe Twente Overijssel Friesland Goed voorbereid bevallen - Hypnobirthing - Bevalbad - zwangerschapscursus geboortecoach zwangerschapscoach weeen opvangen

Eenmaal thuis, wil ik zoveel mogelijk gewoon de normale dingen doordoen en nog wat kleine boodschappen doen. Afleiding, doen alsof er niets aan de hand is.

Zal ik thuis blijven, zegt Gert Willem? Nee hoor, ga maar, dan heeft niemand door dat de bevalling misschien begonnen is.

Hup, kop d'r veur denk ik en in de supermarkt vang ik heimelijk de krampen (of zijn dit dan weeën?) op achter een winkelwagentje. Het lijkt toch pittiger te worden, en ik buig even voorover, steunend op het winkelwagentje.  Toch maar snel naar huis nu.

In de fik met Kortjakje!

Doula Sonja Zantinge moeder zonder moeder docent zwangerschapscursus Relaxed Bevallen Doula in Drenthe Twente Overijssel Friesland Goed voorbereid bevallen - Hypnobirthing - Bevalbad - zwangerschapscursus geboortecoach zwangerschapscoach

Gert Willem is er inmiddels weer, we eten nog wat, en ik kan er niet meer onderuit: de krampen zijn nu echt wel weeën geworden. Ik probeer nog te gaan slapen en zeg tegen Gert Willem dat hij beter even op een andere slaapkamer kan slapen zodat hij ook rust krijg.
De weeën worden wel steeds moeilijker op te vangen en ik roep mijn man er toch weer bij.  Tijd voor de verloskundige om te komen, zegt ik. Ze komt snel en ik ben blij dat ze er is. 

De weeën komen dan ineens in torenhoge golven en ik word er door overspoeld en hap naar adem. Wat moet ik in hemelsnaam doen, ik weet het niet meer. Meepuffen van "Altijd is Kortjakje ziek en deze wee komt nooit meer terug', is het advies wat ik hoorde in de zwangerschapsgym en wat nu ook wordt herhaald door de verloskundige. Dat meen je toch niet, ik verzuip denk ik. Toch volg ik het maar op.  Maar pffff... lekker dan, die wee is weg en de volgende rolt er al weer aan.  En Kortjakje? Ik puf het riedeltje zo vaak dat ik hem in de fik wil steken.  Dit is toch niet te doen denk ik en ik zeg niks. Houdt alles binnen. Het moet.  Er is geen weg terug. 

De ervaren verloskundige kijkt rustig toe terwijl ik van binnen brand en me wanhopig voel.  Zij zal het wel weten, ik stel me aan denk ik. Zij is ver - los - kundig. zij heeft de kunde, dus zal mij wel gaan verlossen van al die pijn en de baby, want die kunde heb ik niet, toch?

'Mwoh 4 centimeter'

Doula Sonja Zantinge moeder zonder moeder docent zwangerschapscursus Relaxed Bevallen Doula in Drenthe Twente Overijssel Friesland Goed voorbereid bevallen - Hypnobirthing - Bevalbad - zwangerschapscursus geboortecoach zwangerschapscoach hoeveel centime

Ik ga even voelen hoeveel ontsluiting je hebt, zegt de verloskundige: 'Mwoh 4 centimeter'. 

Weer denk ik: ik moet niet piepen. Ik ga even de vliezen breken, zegt ze. Oh, dit hoort zo denk ik. Het zal nog uren duren zegt ze en ze kondigt aan dat ze naar huis gaat om bij te slapen omdat ze net van een andere bevalling komt.

Ik schrik, nog uren? Als ik nu al zo'n pijn heb, hoe gaan dan de komende uren worden? Wat een hel. Ik wil niet dat ze weggaat, slik dat in en zeg, goed en begrijpelijk hoor. En ze vertrekt. Ik kan niet omschrijven hoe ik me dan voel. Het is vergelijkbaar met zweven zonder vliegbrevet, zonder verloskundige als piloot, ik denkend dat ik geen kunde heb. En bevalervaring: dat heb ik ook niet. Ik zie niks.

'Bevallen doet nu eenmaal pijn en doe je zoveel mogelijk alleen'

Doula Sonja Zantinge moeder zonder moeder docent zwangerschapscursus Relaxed Bevallen Doula in Drenthe Twente Overijssel Friesland Goed voorbereid bevallen - Hypnobirthing - Bevalbad - zwangerschapscursus geboortecoach zwangerschapscoach vooroordelen bev

Deze foto zou zo mijn man Gert Willem kunnen zijn. Hij geeft weer hoe hij zich voelt. En ik ook. 

Ons plan de campagne is: we doen het samen met  wilskracht,  doorstaan, verbijten, relativeren. Bevallen doet nou eenmaal pijn en doe je zoveel mogelijk alleen. Dat laatste wordt ook bevestigd door het vertrek van de verloskundige. 

Hoezo lekker in bad? Eruit!

Doula Sonja Zantinge moeder zonder moeder docent zwangerschapscursus Relaxed Bevallen Doula in Drenthe Twente Overijssel Friesland Goed voorbereid bevallen - Hypnobirthing - Bevalbad - zwangerschapscursus geboortecoach zwangerschapscoach

Ik volg braaf de tip op van de verloskundige om lekker in bad te gaan. De weeën zijn pittig maar het bad zal ze wel verlichten. Eenmaal in bad, steekt weer een weeënstorm op. Totaal geen grip is er in dat gladde harde bad, en ik word overspoeld door weer torenhoge weeëngolven. Blijf dan maar eens rustig liggen. Het water... klotst dus over de badrand.

Mijn man kijkt zorgelijk naar mij en de zompige badkamervloer. Hij ziet in gedachten het water de trap al afdruppelen en de vloer doorlekken. Hoezo lekker in bad, eruit en de verloskundige moet NU komen roep ik!  Mijn man belt opgelucht de verloskundige die nog niet eens thuis is en meteen omdraait met de auto.  

Hallo Lieke

De verloskundige kijkt nog wat ongelovig naar me. De volgende wee overspoelt me compleet en een oerkreet volgt. Niet schreeuwen, dan gaat je kracht weg, zegt ze. Maar ik zit juist midden in mijn kracht schiet het verward door mij heen. Ik wil op handen en knieën blijven zitten want dat voelt het beste, maar moet gaan liggen op mijn rug zegt ze streng. Huh dat voelt niet goed, maar...mijn hoofd denkt: zij is ver-los-kundig. Ik heb het nog nooit eerder gedaan. Dus ik doe wat ze zegt en negeer mijn instinct van op handen en knieën willen blijven zitten en willen schreeuwen.

Liggend op bed, wordt na een hele lange tijd persen en een flinke knip, onze dochter geboren. Gezond en wel. De nog kloppende blauwe navelstreng wordt door papa Gert Willem doorgeknipt. Ik kan niet bevatten wat me ‘overkomen’ is. Mijn wereld staat op de kop. 
(Zou ik nu bevallen met de kennis van nu, dan zou ik een soortgelijke situatie blijven zitten op handen en knieeen als dat voor mij het beste voelt. En had ik toegegeven aan die oerschreeuw en oerkracht).

Echt niet, ze blijft bij mij

Doula Sonja Zantinge moeder zonder moeder docent zwangerschapscursus Relaxed Bevallen Doula in Drenthe Twente Overijssel Friesland Goed voorbereid bevallen - Hypnobirthing - Bevalbad - zwangerschapscursus geboortecoach zwangerschapscoach

Zo zie je ons op de foto een uurtje na de geboorte. De kraamverzorgster heeft de geboorte net gemist. Ze is lief voor ons.

Samen met de verloskundige verzorgt ze mij en de baby en heeft oog voor papa. Het is midden in de nacht. Onze dochter kan het beste in de babykamer slapen, wordt gezegd. Ons meisje na 9 maanden in mijn buik, alleen in de babykamer? Echt niet, ze blijft bij mij, zeg ik.  De kraamverzorgster kijkt afkeurend. 

De verloskundige en kraamverzorgster vertrekken. Mijn man valt in een diepe slaap. En ik lig in bed met onze pasgeboren dochter naast me.  Ik kan mijn ogen niet van haar afhouden. Besef het nog niet goed en bewonder haar de rest van de nacht, raak haar aan, verwarm haar terwijl de rest van de wereld slaapt. Zij en ik samen. Gouden uren. 

Gelukkig weet ik dan niet, dat twee weken later, ik op het randje sta van een diepe put sta.  Daarover vertel ik je in een nog te schrijven blog meer. 

In dit blog heb ik je alvast wat laten zien hoe ik mijn eerste eigen bevalling deed.
Hoe ging dat bij jouw bevalling(en)? Wie deed die bevalling? Hoe kijk jij daarop terug? 

13 maanden later...

Wil je weten hoe ik 13 maanden later beviel van onze zoon Abe, waarom ik vertel over mijn eigen bevallingen, hoe ik vond wie ze deed, en wat zweven hiermee 'in hemelsnaam'te maken heeft?

In het blog 'Er is er maar één die mijn bevalling doet", lees je daar meer over. 

Liefs Sonja