Veelgestelde vragen

Wat is het idee achter jouw zwangerschapscursussen

Zwangerschap en bevallingen worden gezien als een natuurlijk proces. Jouw lichaam is gemaakt om een baby te baren, en ingrijpen (met medicatie, inknippen of een keizersnede) is bij een normaal verloop niet nodig. Tegenwoordig zijn veel vrouwen bang geworden voor de bevalling. Veelal door eerdere eigen ervaringen, omdat ze niet weten wat ze te wachten staat, door ervaringsverhalen van andere vrouwen en films waarin je vaak een bevalling ziet waarin de vrouw constant puft, veel pijn heeft en schreeuwt.

Al deze invloeden kunnen ervoor dat vrouwen niet meer durven te vertrouwen op hun eigen lichaam. En de stress daardoor, is niet bevorderlijk voor een voorspoedige bevalling.
Je goed voorbereiden op een thuis- of ziekenhuisbevalling is echt aan te raden. Omdat je tijdens je bevalling daar geen tijd meer voor hebt.. 
Van ouders hoor ik daarvan terug dat ze zich minder overvallen voelden en als ze zich wel overvallen voelden, wisten hoe daar mee om te gaan.  Denk er ook aan dat wat als je gewenste thuisbevalling ineens medisch wordt? Of wat als je in het ziekenhuis wilt bevallen maar de bevalling gaat zo snel dat je thuis bevalt. Hierin bied ik je neutrale info en praktische tips. 

Ik ga in het ziekenhuis bevallen, wat is dan de meerwaarde van deze cursus?

Niet alleen voor thuisbevallingen is deze cursus geschikt, maar juist ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen. In de cursus wordt besproken hoe jezelf de regie wilt houden over je bevalling, hoe je kunt overleggen met je zorgverleners. Ook leer je je zo goed mogelijk te ontspannen om zo de weeën op te vangen. Of dat nou met of zonder inleiding en/of pijnmedicatie is. 

Wanneer kan ik de cursus het beste volgen?

Het mooiste is om te starten met de cursus tussen de 25 en 32 weken van je zwangerschap. Eerder of later kan ook, neem dan even contact op voor de mogelijkheden.

Heb ik gegarandeerd een pijnloze bevalling

De cursus is een hulpmiddel, maar geen garantie voor een pijnloze bevalling. Het kan je helpen te ontspannen en kalm te blijven, waardoor de bevalling voorspoediger kan verlopen dan wanneer je angst en spanning ervaart. De insteek blijft een zo natuurlijk en prettig mogelijke bevalling, niet zozeer een pijnloze.

Ik heb geen partner/ mijn partner wil niet mee naar de zwangerschapscursus, wat nu?

Advies is dat je dan een vriend, vriendin of familielid meeneemt die je kan ondersteunen gezien de oefeningen die we doen en: twee horen meer dan één.

Waar vindt de cursus plaats?

De groepscursus wordt op een fijne locatie in Dedemsvaart gegeven.  

Ah, staat jouw vraag er niet tussen?

Laat het me weten, ik ben benieuwd!