Vraag en antwoord 

Een bevalling verloopt toch vaak anders dan gedacht of verwacht, dus waarom zou ik me voorbereiden?

Soms vallen geboorteplannen helemaal in duigen (in dit blog lees je er meer over), en kijken ouders toch goed op hun bevalling terug. Ze kenden namelijk al hun opties en hoeften daar tijdens de bevalling niet meer over na te denken. De voorbereiding stelde hen juist in staat om daar flexibel op in te spelen toen de situatie daarom vroeg. 

Waarom bevallen er steeds meer vrouwen in een bevalbad

Bevallen in bad kent heel veel voordelen. Je baby heeft een zachte overgang van jouw buik in het warme water. Je kunt vaak beter ontspannen in water en dat zorgt voor een fijnere bevalling. Hier lees je meer voordelen

Wat is het verschil met een doula en de verloskundige?

De verloskundige / gynaecoloog is medisch verantwoordelijk voor alles rondom je bevalling. Daar mengt de doula zich niet in. Ze kan wel helpen om de opties en beslissingen aan jou en je partner uit te leggen, zodat je goed kan volgen wat er allemaal gebeurt.

Ook voor de verloskundige kan het prettig zijn dat een doula bij de bevallende vrouw blijft als zij naar een andere bevallende vrouw moet. En zij weten ook dat een doula snel aan de bel trekt als er extra hulp nodig is.

Beval je in het ziekenhuis? Daar wisselt het personeel van dienst maar je doula nooit. Die blijft bij je van begin tot eind


Wat is het verschil tussen een kraamverzorgster en een doula

Tijdens je kraamdagen helpt je kraamverzorgster bij de verzorging van je baby. n zij  houdt naast de verloskundige, jouw gezondheid en herstel in de gaten. Je doula is altijd bereikbaar voor het geval je nog vragen hebt over je bevalling, je even van je af wilt praten of wanneer je bijvoorbeeld nog angsten of onzekerheden hebt rondom het ouderschap die je wilt bespreken. Als doula geef ik ook post partum ondersteuning: dit kan bestaan uit gesprekken waarin jij je verhaal kwijt kunt, coachende gesprekken, boodschappen doen, koken, zorg voor je baby en broertjes/zusjes zodat jij even tijd voor jezelf hebt.

Wanneer komt de doula bij de bevalling?

Vanaf het moment dat jij dat wilt. En ik ga pas weg zodra jij dat dat zegt.  Denk je dat de bevalling begonnen is? Of heb je een vraag? Hoe klein dan ook? Houd altijd je verloskundige/gynaceoloog op de hoogte. Zij zijn en blijven medisch verantwoordelijk. 

Wat zijn de wetenschappelijke cijfers over het doula - effect?

Heb je bij een keizersnede ook een doula nodig?

Juist bij een keizersnede, gepland of spoed, komt er veel op jullie af. Er is veel medische zorg om je heen.  Een keizersnede wordt nog wel eens onderschat, dat lees je in dit blog.
Een doula ondersteunt jullie juist dan en ook bij het zoveel mogelijk in stand houden van jullie wensen in het geboorteplan.  Ouders zijn achteraf blij dat ze mij als doula bij hun bevalling hadden die uitmondde in een keizersnede. Dit is wat ze erover zeggen
Steeds vaker gaat naast de partner, de doula mee in de OK. Het OK personeel begint er aan te wennen en ziet de meerwaarde en vervult deze wens van de ouders. Het wordt ook vaak in het geboorteplan opgenomen. Bespreek deze wens ook vooral goed door met je gynaecoloog. Het is vooral ook fijn, dat als het medisch gezien nodig is dat moeder en kind na de keizersnede van elkaar gescheiden ziin, de doula bij je kindje blijft en je partner bij jou of andersom.  Zo is er een vertrouwd gezicht bii jou en je kindje. En word je na een algehele narcose niet alleen wakker op de uitslaapkamer.

Wat doet een doula anders dan mijn partner?

De partner heeft een belangrijke plek die niet kan en wordt ingenomen door een doula. 
Sterker nog: ze kan juist je partner helpen door aanwijzingen te geven hoe zijn of haar bevallende vrouw kan worden ondersteund. Als je partner vragen heeft tijdens de bevalling, kan de doula helpen die te beantwoorden. Of als er bijvoorbeeld beslissingen moeten worden genomen, kan de doula je partner ondersteunen door extra uitleg te geven en mee te denken.

Wordt de doula en cursus Relaxed Bevallen vergoed door de zorgverzekeraar?

Er zijn zorgverzekeringen die een deel van de kosten vergoeden. Informeer hiernaar vooraf bij je eigen verzekering. Lees ook hier

Bevallen kan toch ook zonder doula

Ja. Want wat heb je nu echt nodig? Zuurstof, eten, drinken. Veel vrouwen die een doula inschakelen bij een volgende bevalling zeggen achteraf dat ze toch graag een doula hadden gehad bii de voorgaande bevalling (en). Een doula bepaalt ook niet wat jij doet, ze stemt juist af op jou. Vrouwen en partners geven vaak aan dat ze denken dat hun eerdere bevallingen anders waren verlopen als ze eerder hadden beschikt over de info die een doula geeft en dat ze dan andere en meer bewuste keuze's hadden gemaakt.
 

Mijn baby overlijdt, wat kan ik doen

Hiervoor heb ik op deze site een speciale pagina ingericht. Lees hier maar eens. Er is meer mogelijk dan je misschien weet nu.

Wisselt de doula net als de medische zorgverleners van dienst?

Nee. Als doula blijf ik bij je totdat jij zegt dat ik weg mag gaan. De medische zorgverleners kunnen niet altijd continu bij je zijn. Ze moeten hun aandacht verdelen over alle volle verloskamers en prioriteiten stellen bij wie de meeste medische zorg nodig heeft. Daarbij draaien zii vaak 8 uurs diensten, waardoor je veel verschillende gezichten in je kamer ziet bii de ochtend-, middag-, avond - en nachtdienst. 

Ik heb een vraag over de cursus Relaxed Bevallen

Staat jouw vraag er niet bij?

Laat het me weten, ik ben benieuwd!